Online winkelen

Online winkelen is iets wat heel erg normaal geworden is voor ons, maar kan je online nog wel echt mode vinden of is het allemaal confectiekleding zonder dat er nog iets van een modegevoel aan te pas komt? Want wanneer je online gaat shoppen kom je in heel veel online winkels dezelfde kleding tegen. Winkels als H&M bieden nog hun eigen collectie aan maar als je online gaat shoppen bij bijvoorbeeld de Wehkamp kan je hier dezelfde spullen tegen komen als bij Bon Prix om nog een online aanbieder te noemen. Het gaat hier wel om de betaalbare mode, want wanneer je gaat zoeken op haute couture kan je ongetwijfeld ook online plaatsen vinden om dit te shoppen. Maar het algemene modebeeld op de straten wordt bepaald door de confectiemode die er in de winkels hangt en die online te verkrijgen is.

Hoe kan je je onderscheiden?

Je kunt je onderscheiden van de rest door niet mee te gaan met de modetrends wanneer je deze niet leuk vindt of deze niet bij je passen. Zo zijn Uggs en Crocs beide een mode item geweest wat helemaal hip en hot was – wanneer je ze niet had hoorde je er niet bij. Of hoorde je dan op zo een moment bij een andere vorm van mode? Het eigenzinnige en creatieve proces, wat aan je eigen stijl volgen vast zit, vergt namelijk vaak moed, omdat je in je eigen unieke creaties op stap gaat. Maar weet je wel dat de grote mode labels hiernaar op zoek zijn? Het kan dus maar zo zijn, dat jij omdat je niet meegaat met de modetrends een nieuwe modetrend aan het veroorzaken bent op de langere termijn. Wat dacht je dat mode gewoon gemaakt wordt door een ontwerper met een goed idee? Ja, in de meeste gevallen wel – maar waar haalt die ontwerper zijn idee dan vandaan. Vaak van de straat, en mensen die excentriek zijn en niet mee gaan met de rest van de mode. Het kan ook nog eens zo eenvoudig zijn als iemand die zelf kleding gemaakt heeft thuis. Trends ontstaan dagelijks, het wordt alleen niet altijd opgepikt door de massa.

Kan je online shoppen en uniek blijven?

Ja, natuurlijk kan je en online shoppen bij de bekendere modeketens, en uniek blijven. Het gaat erom hoe jij kleding combineert, en wat jij ermee doet. Als jij je kleding zelf nog weer aanpast, ben je zelf eigenlijk je eigen modeontwerper. Je mag dan geen haute couture maken – of wellicht is dit wel het geval. Je maakt unieke stukken waar er in veel gevallen slechts eentje van is. Dat is niet heel ver weg van haute couture ontwerpen. Toch ben je niet zomaar een ontwerper, want er komt meer bij kijken. Je hebt een gevoel voor stijl nodig, want een tweede Coco Chanel? Die is nog niet weer opgestaan. Maar dat kan ook de tijd zijn geweest waarin Coco Chanel furore maakte. Voor iedere tijdsperiode zijn er andere dingen die we graag willen zien. Momenteel is dat in het modebeeld of meegaan in de massa – of jezelf blijven en opvallen. Het is je eigen keuze – mode is mode en zal altijd mode blijven.