Nederlandse ontwerpers die het goed doen in het buitenland

Dat we als klein landje nog zoveel in te brengen hebben binnen de wereld van mode, maar het is wel degelijk zo. Pauline van Dongen mocht enkele jaren geleden nog als enige Nederlandse haar collectie laten zien tijdens de Vancouver Fashion week. Maar ze is niet de enige succesvolle Nederlandse ontwerpster die het in het buitenland goed doet. Een aantal andere namen:

Jan Taminiau

Sinds 2007 staat Jan Taminiau op een lijst van mensen die hun collecties tijdens de Couture Fashion Week in Parijs mogen tonen. Jan Taminiau is daarnaast nog wel gek op zijn thuisland en heeft ook met enige regelmaat nog shows in Amsterdam. Zijn shows zijn waar ze ook zijn, altijd druk bezocht en zijn sprookjesachtige creaties zijn dan ook geliefd bij veel fashionista’s. Zo heeft hij onder andere een jurk ontworpen waarmee Lady Gaga een restaurant in Parijs betrad, en zijn daarnaast onder andere Prinses Máxima fan van zijn ontwerpen. Maar ook de Italiaanse Vogue is fan – zeker geen beroerd clientèle.

Iris van Herpen

Ze staat bekend om haar buitenaards ogende creaties, en begint steeds meer faam te krijgen wereldwijd. Ze heeft een show gehad tijdens de Couture Fashion Week in Parijs en haar schoenen stonden in de Britse Vogue, een naam die in de toekomst alleen maar groter zal gaan worden, en dus een om op je lijstje bij te schrijven.

Viktor & Rolf

Er is geen twijfel over mogelijk Viktor & Rolf zijn op het gebied van mode het meest bekende exportproduct van Nederland. Het enige waar het in hun carrière nog aan ontbreekt is een show in Amsterdam, maar er valt altijd nog op te hopen. Gezien een samenwerking met H&M er wel in zat, dus waarom geen show tijdens de Amsterdam Fashion Week?

Maar er zijn nog veel meer ontwerpers of merken waarvan de grondlegging in Nederland ligt. Wat dacht je van G-Star – een graag geziene gast tijdens de New York Fashion Week en een groot scala aan aanhangers in alle mogelijke leeftijden. Of Leonie Smelt, in 2009 mocht ze nog haar collectie laten zien in de Fashion Week in Wenen. Maar ook Michael van der Ham is een rijzende ster, met name in Londen zien ze hem graag.

Spijkers en Spijkers

Dit zuster duo heeft ook al een heel aantal shows gelopen in Parijs en Londen maar wellicht zijn wel het meest bekend door hun ludieke actie, door de V-dress, de jurk voor overwinning te ontwerpen voor Bavaria in 2012. De collecties van Spijkers en Spijkers zijn niet aan te slepen in Europa, het Midden-Oosten, het Verre Oosten de Verenigde Staten en Australië. Een super succesvol Nederlands ontwerp duo dus.