Hoe duurzaam is jouw kledingkast?

Het was in 2013 dat er in Bangladesh een kledingfabriek instortte en hier ruim 1100 mensen bij omkwamen. Dit was een keerpunt voor veel mensen om duurzame kleding te willen gaan dragen, en op die manier bij te dragen aan een maatschappij waar wij niet meer veel geld betalen voor kleding die gemaakt is tegenover hongerloontjes onder slechte omstandigheden.

Maar hoe kom je erachter of de kleding die jij draagt duurzaam is?

Allereerst door naar de merken te gaan kijken, er zijn bepaalde winkelketens die gewoon doorgaan met het inhuren van goedkope krachten. Al wordt daar wel bij vermeld dat de omstandigheden waarin deze mensen werken verbeterd worden. Maar dit kost allemaal geld, en hoe goedkoper de kleding geproduceerd kan worden – hoe goedkoper jij ze aan kunt schaffen. Dus eigenlijk zou je al stil moeten staan bij de prijs van kleding. Wanneer iets in de opruiming goedkoop is? Prima, dan is het afgeprijsd omdat de winkels ervan af willen. Maar in bepaalde winkels is kleding enkel zo goedkoop mogelijk omdat ze hun kleding in landen laten maken waar de omstandigheden waarin gewerkt worden dus beroerd zijn en in veel gevallen zelfs levensgevaarlijk.

Kan jouw kleding het daglicht verdragen? Of heb jij kleding in je kast hangen die gewoon zeker weten gemaakt wordt door vaardige handen die er ook voor betaald krijgen. Hoe kan je dit nagaan? Er zijn enkele dingen die je kunt gaan bekijken. Kijk van welke materialen de kleding gemaakt is, maar kijk vooral of er een keurmerk in staat. Kleding die fair of eco gemaakt worden hebben dit vaak op labels staan. Natuurlijk moet je ook kijken waar de kleding vandaan komt, Aziatische landen staan bekend om hun kleding die alles behalve duurzaam is – al is de prijs vaak wel het weggevertje van zoiets.

Daarnaast kan je als je online wat gaat nazoeken, gemakkelijk vinden of je lievelingswinkels hun kleding duurzaam laten maken. Dan is het jouw keuze om te bepalen waar jij in gaat lopen. Want dat jurkje was maar een paar euro kost, die is vaak met bloed zweet en tranen gemaakt door iemand die die paar euro nog niet eens in een week tijd verdient.