5 namen in de mode die je zou moeten kennen

Modeontwerper worden of zijn is een beroep dat niet altijd over rozen gaat. Het ontwerpen van mode is onderhevig aan heel veel zaken. Daarnaast moet je goed op de hoogte zijn van de huidige trends en gaat er veel tijd in zitten om nieuwe trends te scouten op de straten van de grotere steden. Er zijn echter altijd een aantal namen die gewoon klassiekers zijn wanneer het om mode gaat. Namen waar je nooit de fout mee in kunt gaan.

Pierre Cardin

Deze Italiaanse ontwerper staat vooral bekend om zijn futuristische ontwerpen die op de eerste ruimtereizen zijn geïnspireerd. Later in zijn carriere nam zijn naamsbekendheid af toen hij zich ook verbond aan meer normale producten als paraplu’s en auto’s. Toch zal zijn naam altijd verbonden worden aan de futuristische ontwerpen, die meegedragen hebben aan de emancipatie van de vrouw.

Calvin Klein

Hoewel voornamelijk bekend van zijn ondergoed en jeans reclames uit de jaren 90 van de vorige eeuw, heeft het modehuis Calvin Klein heel veel meer in zijn mars dan enkel ondergoed en jeans. Ze hebben een uitgebreide lijn met mode, accessoires en geurtjes.

Donna Karan

Donna Karan ken je wellicht het beste van haar lijn DKNY – Donna Karan New York. Deze ontwerpen worden sinds 1988 gemaakt en worden als bijzonder klassiek beschouwd. Donna Karan werkt sinds 1985 nog exclusief voor haar eigen bedrijf, ervoor heeft ze bij Anne Klein gewerkt en bij Patti Capelli. Na het overlijden van Anne Klein keerde ze terug bij Klein en maakte de collectie af die op dat moment nog niet klaar was.

Donna Karan is nog altijd bezig in de modewereld maar is voornamelijk bekend van de brilmonturen en parfums die ze regelmatig uitbrengt.

Giorgio Armani

Georgio Armani werd in 2001 nog uitgeroepen als meest succesvolle ontwerper afkomstig uit Italië, met een omzet die jaarlijks rond de 1.6 miljard dollar ligt en een eigen fortuin dat rond de 7 miljard dollar ligt? Is dat niet bijzonder verwonderlijk te noemen. Hij staat zelf bekend als een begaafd ontwerper die zich voornamelijk specialiseerde op mannenmode.

Armani is tevens het eerste modehuis wat aangegeven heeft niet meer te willen werken met modellen die een BMI hebben welke onder de 18 ligt. Het ondergewicht in de modellenwereld is groots, en het is goed dat een groot modehuis als dit, hier aandacht op vestigt

Coco Chanel

Wellicht wel het grootste icoon allertijden wanneer het om mode gaat; Coco Chanel. Gabrielle Bonheur Chanel werd in 1883 geboren in Parijs, waar ze in 1971 later ook zou overlijden. Ze is bekend geworden door haar combinaties van eenvoud, die toch nog altijd modern bleven en praktisch. Veel van haar ontwerpen kunnen nu nog altijd gedragen worden zonder dat er meteen te zien zou zijn dat deze heel erg oud zijn bijvoorbeeld. Coco Chanel heeft een revolutie ontketend in de 20e eeuw op het gebied van mode, maar is vooral bekend geworden om het totale plaatje. Ze ontwierp namelijk niet alleen de kleding maar ook de juwelen, handtassen en de geurtjes om het compleet af te leveren. Een van haar bekendste uitspraken is als volgt: “Elegant zijn is geen kwestie van een nieuwe jurk aantrekken. Je bent elegant, omdat je elegant bent.” Na haar overlijden is het imperium Chanel in handen gekomen van Karl Lagerfeld, die nog altijd het roer stevig in handen heeft.