5 modeontwerpers die je echt moet kennen van naam

Er zijn altijd veel ontwerpers die een moment in de spotlight komen te staan nadat ze een jurk hebben ontworpen voor een bekend persoon. Maar naast dat er dus een heleboel mensen zijn die hun paar minuten van roem gebruiken wanneer een ensemble van hun over de rode loper wandelt, zijn er ook een heel aantal modeontwerpers waar je de naam zeker van zou moeten herkennen. Ook als je weinig tot niets met mode of couture te doen hebt.

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent kreeg als jonge ontwerper op leeftijd van 21 jaar het modehuis Dior in handen na het overlijden van Christian Dior zelf. Hij heeft in die tijd voor Dior een heel aantal ontwerpen gemaakt die nog wereldberoemd zijn geworden. Toen hij voor het Franse leger opgeroepen werd, heeft hij achter een zenuwinzinking gehad, die tot een opname geleid heeft. Hij is toen vervangen bij Dior en is daarna zelf begonnen met Yves Saint Laurent ook wel de merknaam YSL. Hij heeft met name in de jaren zestig en zeventig faam genoten. In 1993 werd het modehuis verkocht, waarna het zes jaar later in handen kwam van Gucci en de ready to wear collectie in handen kwam van Tom Ford. Na problemen besloot Yves Saint Laurent het couturehuis te sluiten van YSL en hij heeft zich daarna teruggetrokken in Marrakesh. Hij is op 71 jarige leeftijd overleden eveneens in Marrakesh.

Christian Dior

Dior is geboren in 1905, en zijn meest bekende look is het “new look” silhouette. Zijn eerste collectie met pakken en jurken werd in 1947 gepresenteerd, en het betekende een doorbraak voor vrouwen, want hij stond bekend om zijn smalle tailles en wijd uitlopende rokken.

Naast dat Dior om zijn couture bekend is geworden hebben ze ook bijzonder veel sieraden ontworpen. Hij overleed plotseling in 1967, waarna eerst Yves Saint Laurent en later John Galliano de koers van het bedrijf creatief bepaalden. Dior is nog altijd een van de meest toonaangevende modehuizen.

Tom Ford

Tom Ford wilde acteur worden, maar is in de mode terecht gekomen. Hij is bekend geworden als creatief directeur bij Yves Saint Laurent maar heeft ook voor Gucci gewerkt. In 2000 is hij wereldbekend geworden toen hij de winnaar werd van “the best international designer award”.

Versace

Gianni Versace is de oprichter van het merk Versace na zijn dood in 1997 heeft zijn zus Donatella heel erg succesvol het merk overgenomen – en het merk nog succesvoller gemaakt dan het ooit is geweest.

Ralph Lauren

Wie kent het logo van het paard met het ruitertje niet, het bedrijf is rond de $ 7,5 miljard waard momenteel. Het bekende logo werd in eerste instantie toegepast op de pakkenlijn voor vrouwen, het was enkele jaren later dat het bekende logo op de polo’s terechtkwam. Deze polo’s zijn inmiddels verzamelobjecten.